In 1919 kwam er een nood-sanatorium voor tuberculose-patiënten van de rooms-katholieke vereniging "Herwonnen Levenskracht". Met Duitse barakken uit de 1e wereldoorlog werd een sanatorium voor 240 patiënten gebouwd. De bekende architect, Kropholler ontwierp de kapel.
Op 28 juli 1920 werd het katholieke sanatorium geopend door P.J.M. Aalberse, minister van Arbeid. Het kwam mede tot stand door steun van het toenmalige Departement van Arbeid.
Directeur-geneesheer van het complex was prof. dr. W. Bronkhorst en de dagelijkse zorg was in handen van de zusters Dominicanessen.
Na een periode van rust en goede voeding moest er langzaam weer aan werken gedacht worden en daarom waren er ook werkplaatsen zodat men weer langzaam in het arbeidsproces kwam. De mannen en vrouwen werkten gescheiden in werkplaatsen waar ze allerlei kunstnijverheidsproducten maakten die weer verkocht werden. Onder leiding van Ko Verzuuk is er o.a. prachtig speelgoed gemaakt in de stijl van Gerrit Rietveld, onder de naam A.D.O. (Arbeid door Onvolwaardigen). Dit speelgoed wordt nu nog erg gewaardeerd en er zijn vele verzamelaars voor. Museum Coda heeft ook een grote verzameling in de collectie. In 1992 verscheen er een boek: 80 Jaar ADO, geschreven door Herman uit de Bosch en Willem van de Broeke.
In 1933 verhuist het sanatorium naar Bilthoven waar het tot 1962 bestaan heeft. Na de oorlog is het hele complex afgebroken en staat alleen de woning van de chef-machinist er nog. (Nu visrestaurant Lido)