Voorheen: "Châlet Gentiana"
Bouwjaar: 1935
Architect: Chr. ten Tuynte

Annette: Op 14 augustus 1876 werd in Samarang, Indonesië, Jootje Wilderink geboren. Haar ouders waren: Johanna Martina Glasbergen en Hendrik Willem Gerardus Wilderink. Zij trouwden op 2 december 1875 te Koudekerk aan de Rijn. Zij waren respectievelijk 24 en 29 jaar. Johanna Martina Glasbergen overleed op 14 juli 1877 in Oenarang, Semarang, zij was toen 26 jaar oud.

Na het overlijden van haar moeder zijn Jootje en haar vader naar Nederland gekomen en verbleef Jootje bij haar grootmoeder tot 16 augustus 1879. Jootjes vader hertrouwde met Catharina Maria Jansen op 3 september 1879 te 's Gravenhage. Johanna kreeg een halfzusje: Henriette Christine Wilderink, ± 1880-1883. Jootjes vader overleed op 24 maart 1887 in A/B Stoomschip "Voorwaarts" bij Port Said, hij was toen 41 jaar oud. Op de leeftijd van 10 jaar was Jootje al wees.
Na het overlijden van haar vader werd als voogd toegewezen: Johannes Coenraad Jansen (echtgenoot van de zus van haar moeder).
Johanna heeft op diverse plaatsen in Nederland gewoond: Lochem, Driebergen (bij haar nicht) en in Apeldoorn, adres Daendelsweg 9.

Zij reisde graag, zoals in 1898 naar Afrika. Jootje heeft ook in Nederlands Indië gewoond, waar zij met haar „amant“, dhr. Rolufsen, meedeed aan alle feesten en partijen. Toen zij weer terug kwam in Nederland, aanvang dertiger jaren, is zij gaan kuren in Zwitserland. Zij zag daar een huis, een châlet, waar zij direct van gecharmeerd was. Het Oberländerhaus in Trachsellauenen in het Lauterbrunnental. Jootje liet een architect overkomen, Chr. Ten Tuynte, om het châlet te laten nabouwen in Apeldoorn. Zij heeft nog getwijfeld of zij haar châlet in Driebergen zou laten bouwen, want daar woonde immers familie. Waarschijnlijk heeft het de doorslag gegeven dat de grond goedkoop werd aangeboden en daarmee bij de ontwikkeling van Berg & Bos ook werd geadverteerd in Nederlands Indië. In Berg & Bos zouden vooral Indiëgangers welkom zijn. Jootje hield contact met de familie uit „haar“ châlet in Zwitserland en bezocht hen regelmatig. Ook ontving zij nog regelmatig post van hen, zoals de ansichtkaart van het geliefde chalet dat zij had laten nabouwen in Apeldoorn aan de Vliegerlaan. Het huis kreeg een mooi naambord (beschilderd met gentianen): „Châlet Gentiana“.
De Gelderse Schoonheidscommissie gaf op 18 maart 1935 haar goedkeuring, no. 336. „Een uitstekend plan, waarvan wij de goedkeuring gaarne aanbevelen. De bouwvergunning no. 233 werd afgegeven aan architect Ten Tuynte op 11 april 1935.

In WOII moest zij haar huis verlaten. De SS nam haar huis in beslag. Er was immers een munitiekamp in Hoog Soeren? Tot de verkoop van het huis in 1981 stonden de stempels van de SS onder het kastpapier op de planken in de kast in de woonkamer.
Na WOII heeft zij nog met plezier aan de Vliegerlaan gewoond tot haar overlijden in oktober 1950.

Jootje Wilderink (augustus 1949) Châlet Gentiana Het Oberländerhaus in Trachsellauenen in het Lauterbrunnental