Raad B&W van 24-04-1934: Weg van de Jachtlaan tot de Vliegerlaan genoemd Het Bergje.

=================================================================================================================================

Alle voor-oorlogse panden in deze straat zijn huis voor huis gefotografeerd en indien mogelijk hebben we er een oude afbeelding naast gezet.
 

Het Bergje 2-4


Bouwjaar: 1935
Architect: Chr. ten Tuynte
Oude foto: Leander Witjes

Leander Witjes: Op de foto staat de eerste bewoner van het pand, dhr. Benjamins samen met enkele kinderen en een onbekende dame. De auto is een Citroen Traction Avant. De heer Benjamins was van Joodse afkomst en vertegenwoordiger in kantoormeubilair met als werkgebied Overijssel en Gelderland. Hij is tijdens een razzia op 10 oktober 1943 opgepakt en per trein vanaf het station Apeldoorn afgevoerd. Zijn niet Joodse echtgenote heeft later te horen gekregen dat hij door hartfalen op 20 oktober in een concentratiekamp overleden zou zijn. Tijdens de oorlog hebben diverse Nederlanders van Joodse afkomst ondergedoken gezeten in het huis.
Tijdens verbouwingswerkzaamheden de afgelopen jaren zijn o.a dagboekjes en agenda's van een onderduiker aangetroffen.

   

Het Bergje 8


Bouwjaar: 1940
Architect: P. Schurink
Oude foto: John Conradi

 Van dit huis hebben we nog geen oude foto. Heeft u een foto of weet u iemand die er één zou kunnen hebben laat het ons weten.

fotoarchiefapeldoorn@upcmail.nl

Het Bergje 10


"De Kluft"
Bouwjaar: 1934
Architect: