Straten/1905: van Loolaan tot Paviljoen.
Raad B&W van 31-01-1952: De Amersfoortseweg zal lopen van de Loolaan bij de Naald tot de grens der gemeente Barneveld.

=================================================================================================================================


Alle voor-oorlogse panden in deze straat zijn huis voor huis gefotografeerd en indien mogelijk hebben we er een oude afbeelding naast gezet. Oude foto's en ansichten van het straatbeeld algemeen vindt u door te klikken op de afbeelding rechts.
 

Amersfoortseweg 1

Oud huisnummer: A 954

Bouwjaar: 1907
Architect: H.J. Tiemens
Status: Rijksmonument

De eerste bewoners waren het gezin van de in Altenhain (DE) geboren houtvester Paul Hermann Beijer (1868-). De houtvester was getrouwd met Bertha Hedwich Clara Behrendt (1874-) en ze hadden twee dochters en één zoon. Beijer was een vriend van Prins Hendrik en het huis was eigendom van de Koninklijke Domeinen. In 1908 werd er nog een koetshuis bij gebouwd, ook ontworpen door architect H.J. Tiemens uit Arnhem die in 1905 ook een villa aan de Zwolseweg 3 gebouwd heeft.

Vanaf 11 augustus 1930 kwam een nieuwe houtvester, dat was de in Montrado (N-I) geboren Johan Christiaan Elisabert Cornelis Nicolaas van Florenstein Mulder (1879-). Mulder was gehuwd met de in Berg op Zoom geboren Pauline Anthoinette Johanna Jacoba van Florenstein. Op 27 november 1908 is bij Koninklijk Besluit de naam Mulder veranderd in Van Florenstein Mulder.

Amersfoortseweg 3


"VILLA HEIDEBLOEM"
Bouwjaar: 1912
Architect: W. Ten Tuynte
Status: Rijksmonument

Amersfoortseweg 5

Oude huisnummers: A 949 - A 568/5

"Berg en Boschlust" en "Huize Morwana"
Bouwjaar: ca. 1900
Architect: onbekend

De eerste bewoners kwamen hier rond 1900 en was het gezin van de in Deventer geboren hotel-pensionhouder Albert Feberwee (1868-1922). Albert was getrouwd in 1895 met de eveneens in Deventer geboren Jenneken Elfrink (1863-1945), ze hadden vijf inwonende kinderen, twee zonen en drie dochters. Het pension dat hij hier begon heette "Berg en Boschlust". Op 10 december 1903 vertrokken ze naar Nijkerk en verhuurde hij het pension aan Willem den Haan.

-Lees meer over de bewonersgeschiedenis en extra foto's, klik HIER

 

Amersfoortseweg 7


Bouwjaar: 1913
Architect: A. van Driesum
Oude foto: Hans Kars

Gebouwd in opdracht van de in Nijmegen geboren ingenieur Johannes Simon Theunissen (1849-1929) hiervoor wonende aan de Mariannelaan 6. Theunissen was gehuwd met de in Rotterdam geboren Teuntje Adriana van der Poppe (1859-1948), ze hadden twee inwonende dochters, Christina Louise (1890) en Johanna Petronella Adriana (1893). De dochters gingen op 14 januari 1915 het huis uit en de ouders vertrokken op 20 oktober 1915 naar Den Haag.

De oude foto is gemaakt tussen 1935 en 1945. Het pand werd destijds bewoond door dhr. en mevr. Henkes. Hij was beschermheer van diverse verenigingen in Apeldoorn, o.a. van muziekvereniging Wormen (later Prins Bernard) en wandelvereniging Zuiderkwartier.Van dit huis hebben we nog geen oude foto. Heeft u een foto of weet u iemand die er één zou kunnen hebben laat het ons weten.

fotoarchiefapeldoorn@upcmail.nl

Amersfoortseweg 9


Bouwjaar: 1919
Architect: A. Radstaak

Dit was het koetshuis van nr. 7 en is later verbouwd tot woonhuis.

Amersfoortseweg 11


"VILLA ZONNEWEELDE"
Bouwjaar: 1912
Architect: A.H. Wegerif

Voor een extra foto en advertentie, klik HIER

Amersfoortseweg 13 (nu 1e Beukenlaan 2)


"HOTEL VORSTENHOF" en later "JULIANA'S HOF"
Bouwjaar: 1906
Architect: A. van Driesum

Voor een extra foto en advertentie, klik HIER

Amersfoortseweg 15

Oud huisnummer: A 949/2

"HET MOPSHUIS"
Bouwjaar: 1903
Architect: J.A. Wijn

Gebouwd in opdracht van dr. J.M.C. Mouton uit Den Haag. Hij heeft het in 1911 door architect Andries van Driesum laten verbouwen. Later werd het "Huize de Zwaluw" een tehuis voor bejaarden.

Voor extra foto's, klik HIER

Amersfoortseweg 15b


Op deze plek had M.P.L. Wijn zijn garagebedrijf. Vanaf 1926 kwam er de Renaultgarage "Berg en Bosch" van de broers Henri en Jacques Urlus.

Voor een advertentie van de opening van de Renault-garage, klik HIER

Amersfoortseweg 17

Oud huisnummer: A 949/3

"HOTEL ROZENHOF"
Bouwjaar: ca. 1900
Architect: onbekend

Deze villa is in gebruik geweest als Hotel Rozenhof en in 1910 verbouwd door Hartger Kampstra en heeft het een wat ander uiterlijk gekregenen. De villa is ook lange tijd in gebruik geweest als vakantiehuis van de stichting Algemene Blindenzorg onder de naam "Louis Braille".

Voor meer foto's, klik HIER

Amersfoortseweg 19


"VILLA BEUKENHAGE"
Bouwjaar: 1911
Architect: A.H. Wegerif

Gesloopt in 1973. Op deze plek staat nu een woning aan de 2e Beukenlaan nummer 2.Van dit huis hebben we nog geen oude foto. Heeft u een foto of weet u iemand die er één zou kunnen hebben laat het ons weten.

fotoarchiefapeldoorn@upcmail.nl

Amersfoortseweg 23


Bouwjaar: 1928
Architect: A.H. Wesselink

Amersfoortseweg 25


"HELENA'S HOEVE"
Bouwjaar: 1913
Architect: J.A. Heuvelink

Gebouwd in opdracht van HVan het waterbedrijf hebben we nog geen oude foto. Heeft u een foto of weet u iemand die er één zou kunnen hebben laat het ons weten.

fotoarchiefapeldoorn@upcmail.nl

Amersfoortseweg 27

Oud huisnummer: A 951

Status: Gemeentelijk monument

Amersfoortseweg 33

Oud huisnummer: A 952

"PAVILJOEN HOTEL" en later "PRINS BERNHARDDAL"
Bouwjaar: 1894
Architect: A. van Driesum

Meer foto's en info van het Paviljoen hotel, klik HIER
Meer foto's en info van het Prins Bernharddal, klik HIER

   

Amersfoortseweg 35


"JULIANATOREN"
Architect: A. van Driesum
Bouwjaar 1910
Status: Rijksmonument (Toren + grot + doolhof)

Voor meer foto's van de Julianatoren, klik HIER

- Restaurant Berg en Dal met de Julianatoren. Gebouwd in opdracht van G. Middelink. Pas later zijn de attracties gekomen. In de 2e wereldoorlog hebben de Duitsers de toren verhoogd om over de inmiddels flink gegroeide boomtoppen heen te kunnen kijken.

vvv-gids 1910: DE BELVÉDÈRE, gelegen aan den Amersfoortschen Straatweg, 15 a 20 minuten van de Gedenknaald, aan 't einde van de eerste helling van den Langen Berg, links. Deze UITKIJKTOREN of „JULIANA-TOREN", geheel van steen gebouwd en 20 Meter hoog, is geplaatst op één der hoogste punten van Gelderland. Op dezen toren bevinden zich een orienteertafel en enkele verrekijkers, zoodat een schier oneindige uitgestrektheid kan worden overzien.

Amersfoortseweg 37

Oud huisnummer: A 953

"NIEUW VELDZICHT"
Bouwjaar: 1908
Architect: K.P.C. de Bazel
Status: Gemeentelijk monument

Gebouwd in opdracht van de Vereeniging tot Steun van de Verwaarloosden en Gevallenen die er hun derde doorgangshuis voor meisjes in vestigden. Het eerste huis, Oud-Veldzicht stond aan de Deventerstraat bij de Oud-Veldzichtlaan en het tweede huis aan de Mauritslaan 26 was "Boschzicht" genoemd.

-
Meer foto's, klik HIER
-Meer lezen over K.P.C. de Bazel, klik HIER

Waltersbergje


Naast nr. 37 stond in het bos (zie kaartje) het Waltersbergje.
Meer foto's, klik HIER

Script voorbeeld